STRONA GŁÓWNA   
OFERTY LETNIE
OFERTY ZIMOWE
PROMOCJE
LAST MINUTE
   NASZE BIURA       DLA AGENTÓW   
Warto zobaczyć:
Relacje filmowe Galeria foto
042 637 11 22
pn.-pt. godz. 10:00-17:00
Oferta turystyczna
Wycieczki
Wczasy
Obozy narciarskie, zimowiska
Kursy językowe
Obozy studenckie
Egzotyka
Pozostałe produkty
Work & Travel
Nauka i praca
Autokary do wynajęcia
Zielone Szkoły
Bilety lotnicze
Warto zobaczyć
O firmie
Informacje dla klienta


Czechy - Smaki Czech
» sprawdź podobne oferty

Informacje
Galeria

» przejdź do galerii
Ołomuniec - Litovec - Loštice - Kroměříž - Mikulov - Znojmo - Valtice - Lednice - Zlin

- Becherovka, Absynt, Slivovice
- Olomoucké tvarůžky
- "Vepřo knedlo zelo"
- Česneková polévka a svíčková na smetaně
- Utopenec a medové pivo

Program

1 dzień:
Wyjazd z Polski według rozkładu jazdy. Przejazd do Ołomuńca, historycznej stolicy Moraw. Miasto zachwyca zabytkami architektury i regionalnymi specjałami. Od jego nazwy pochodzi określenie charakterystycznych serów ołoumieckich, których słony smak sprawia, że są doskonałą zakąską do piwa. Po zwiedzaniu Ołomuńca, aby przyjrzeć się produkcji serków przejedziemy do oddalonej o 30 km miejscowości Loštice, gdzie znajduje się Muzeum Oryginalnych Serów Ołomunieckich. Zwiedzanie zakończymy zakupami w sklepie firmowym. Następnie udamy się na lunch do restauracji serwującej serki na rożne sposoby. Pamiętajmy, że były one przysmakiem na dworze króla Niemiec i Czech – Rudolfa II Habsburga. Przejazd do Litovela – miejscowości, która od XII wieku związana jest z warzeniem piwa. Zwiedzanie browaru połączone będzie z degustacją piwa Litovel, które cechuje dobra kompozycja ekstraktu słodowego i aromatycznych odmian chmielu pochodzenia czeskiego. Następnie przejazd do Kromieryża – kolejnego pięknego miasta naszych południowych sąsiadów. Zobaczymy wpisany na listę UNESCO gotycko – renesansowy Pałac Arcybiskupi i Ogród Kwiatowy – unikatowy przykład ogrodu barokowego na terenie Czech. Kolację zjemy w jednej z restauracji na rynku. Szef kuchni zaserwuje tradycyjne czeskie potrawy: zupę cebulową (cibulova polevka) i gulasz z houskowymi (bułczanymi) lub bramborowymi (ziemniaczanymi) knedlami. Będzie też czas na degustację wysokoprocentowych alkoholi czeskich jak śliwowica, absynt czy becherowka. Absynt nazywany jest „zieloną wróżką” z racji barwy (naturalnie jest zielony), a i ziołowy likier becherowka, przez wielu uznawany jest za „przyjemną rozkosz, tak o 10 rano jak i późno wieczorem”. Przejazd do hotelu, nocleg.

2 dzień:
Po śniadaniu przejazd do Mikulova, nierozłącznie związanego z produkcją wina morawskiego. To królewskie miasto, nad którym góruje barokowy zamek usiane jest winnicami. Zwiedzimy zamek i rozległe piwnice, w których zorganizowano ekspozycję prezentującą różne ciekawostki na temat uprawy winorośli w tym regionie. Czas wolny na lunch, podczas którego poznamy najbardziej typowe czeskie danie: „Vepřo knedlo zelo“ – pieczeń wieprzową z bułczanymi knedlikami i gotowaną kapustą. Przejazd do przygranicznego miasteczka Znojmo - centrum słynnego regionu winiarskiego. Zajrzymy do podziemi, których 30-kilometrowe korytarze ciągną się pod zabytkowym centrum miasta. Podczas zwiedzania poznamy historię Znojma, w tajemniczej podziemnej ekspozycji zobaczymy pracownię alchemika i przykładowe cele więzienne. Trafimy także do dawnej sali sądowej, w której urządzono winotekę. Po zwiedzaniu czas na obiadokolację. Tym razem obfitować będzie ona w produkty ze świniobicia. Tradycyjna „morawska zabijaczka - raut” serwowana jest w formie szwedzkiego bufetu. Przejazd do hotelu na nocleg.

3 dzień:
Po śniadaniu przejazd do wpisanego na listę UNESCO zespołu pałacowo – parkowego Lednice-Valtice. Znajdują się tu otoczone ogrodami dostojne zamki, należące do rodu Lichtensteinów, jednego z najbogatszych arystokratycznych rodów Moraw. Zamek Valtice znany jest z tradycji winiarskiej - w tutejszym Salonie win Republiki Czeskiej można skosztować tego wspaniałego morawskiego trunku. Zamek Lednice pełnił funkcję letnich spotkań szlachty europejskiej. Po zwiedzaniu czas na lunch. Miejscowe restauracje zapraszają na aromatyczną zupę czosnkową (cesnekova polevka) i „svickovou na smetane” (polędwica na śmietanie). Będzie także czas na kawę i jeden ze słodkich deserów: horké maliny czy rakvičky z bitą śmietaną. Następnie kontynuacja zwiedzania. Udamy się do Valtickich podziemi – unikatowego labiryntu podziemnych korytarzy łączących piwnice winne. Przejazd do hotelu na obiadokolację – zupa - bramborova polevka i smażeny syr s hranolkami i tatarskou omacku (panierowany, smażony ser żółty z frytkami i sosem tatarskim). Nocleg.

4 dzień:
Po śniadaniu przejazd do Zlinu, miasta o wyjątkowej architekturze. Tu urodził się Tomasz Bata, założyciel fabryki produkującej obuwie. Nad miastem góruje tzw. Wieżowiec Baty, który w momencie swego powstania był drugim pod względem wysokości budynkiem w Europie. Wjedziemy na jego najwyższe piętro, aby podziwiać widok na kolonię batowskich domków. Po zwiedzaniu czas na lunch i degustację kolejnych czeskich specjałów, wybornych dodatków do czeskich piw. Proponujemy utopenca – rodzaj kiełbasy z kawałkami słoniny marynowanej w zalewie octowej czy nakládaný hermelin – marynowany w oleju ser typu camembert. Następnie przejazd nad Kanał Baty i widokowy rejs statkiem wycieczkowym. Podczas wycieczki czekają na nas malownicze krajobrazy i degustacja morawskiej śliwowicy, której smak jest wyjątkowo harmonijny. Czas wolny. W godzinach popołudniowych wyjazd w drogę powrotną. Powrót do Polski w godzinach wieczornych.


Świadczenia

Zakwaterowanie:
3 noclegi w hotelu*** na Morawach. Pokoje 2, 3 osobowe z łazienkami.
Wyżywienie:
3 śniadania w formie bufetu, 3 kolacje - regionalna kuchnia czeska.
Transport:
Autokar z klimatyzacją, toaletą, DVD, barkiem.
Ubezpieczenie:
Signal Iduna S.A.
Realizacja programu turystycznego. Opieka pilota.


Informacje praktyczne

Cena podstawowa nie zawiera:
- kosztów realizacji programu turystycznego (wstępy, przewodnicy lokalni, system Alma Tour Guide) - orientacyjny koszt: ok. 1.500 CZK,
- pozostałych posiłków wymienionych w programie: ok. 1.000 CZK,
- dopłat za dojazdy z wybranych miejscowości w Polsce, podanych w rozkładzie jazdy.
Cena podstawowa dotyczy wyjazdów z Katowic, Bielska-Białej i Cieszyna.
Pilot rozlicza się z grupą z pobranych kwot na realizację programu.
Koszty płacone za całą grupę (np. za lokalnych przewodników) są dzielone na wszystkich jej uczestników.
Pilot nie oprowadza po obiektach muzealnych i centrach historycznych.
Kolejność realizacji programu może ulec zmianie.
Przekroczenie granic na podstawie ważnego dowodu osobistego (dotyczy obywateli UE) lub paszportu.
Przejazd: Katowice – Ołomuniec (200 km) - ok. 4 godz.
Trasa wycieczki liczona od granic Polski - ok. 1100 km.


» Warunki uczestnictwa i Informacje dodatkowe     » OWU Signal Iduna    

Terminy i ceny Czechy - Smaki Czech     (skrót: SMAKI CZECH PAX HB)
Nr grupy Data Cena 
KCSM090808.09 - 11.091099 zł   799 zł   Last minute Plan podróżyRezerwuj 4 dni


Katalogi on-line:
Katalog Zima 2015
Zamów
Katalog
Egzotyka 2015
Zamów
Bezpieczeństwo
płatności:

INFOLINIA: 801 50 00 05
22 826 26 39

pn.-pt. 09:00 - 18:00
sob. 10:00 - 14:00

Skorzystaj z porady konsultanta!
Pomocne informacje:
> Podmiot odpowiedzialny
> Polityka prywatności
> Polityka cookies

> Help Line
> Organizatorzy
Warunki uczestnictwa:
> Warunki uczestnictwa
> Informacje dodatkowe - oferty dla dorosłych
> Informacje dodatkowe - oferty dla młodzieży
Jeśli chcesz otrzymywać informacje o nowych ofertach
i promocjach wpisz poniżej swój adres e-mail:
usuń adres

Obozy i kolonie >
Podróże i wycieczki >
Nowe zasady dotyczące cookies W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies